Bescherm je tegen griep

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? De COVID-19-epidemie maakt het ook dit jaar voor risicogroepen extra belangrijk om zich te laten vaccineren tegen griep. Behoor je tot een van die groepen, haal dan nog snel je vaccin in de apotheek. Je hebt daarvoor geen voorschrift meer nodig. 

Beste bescherming

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt immers veel kleiner. Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien verkleint de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. 

Deze personen laten zich best vaccineren:

  • Iedereen vanaf 50 jaar;
  • Zwangere vrouwen;
  • Chronisch zieken;
  • Mensen in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking;
  • Iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen;
  • Iedereen die samenleeft met kinderen jonger dan 6 maanden;
  • Iedereen werkzaam in de gezondheidssector.


Wanneer laat je je best vaccineren?

Je laat je best tussen midden oktober en midden december vaccineren. De tijd dringt! Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en werkt maar één winterperiode. Elk jaar zijn er andere griepvirussen. Een griepvaccin moet je dus jaarlijks krijgen.

Hoe laat je je vaccineren?

Vraag je vaccin in de apotheek van zodra het beschikbaar is. Je hebt daarvoor geen voorschrift meer nodig van je arts. De houdbaarheid van een vaccin is beperkt, dus ga zo snel mogelijk naar je arts om het te laten toedienen. Of bewaar het in de koelkast tot je doktersafspraak, anders kan het effect van de vaccinatie niet gegarandeerd worden.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan minder dan € 5. Verblijf je in een woonzorgcentrum? Dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het aan je huisarts of huisapotheek.

Hoe herken ik griep en moet ik dan naar de huisarts?

Het grote verschil tussen een verkoudheid en griep is het soort virus dat de klachten veroorzaakt. Het influenzavirus veroorzaakt griep, terwijl allerlei verkoudheidsvirussen voor een verkoudheid kunnen zorgen. Het influenzavirus is agressiever, waardoor griep meer klachten geeft en de klachten ook langer aanhouden. Typische symptomen voor griep zijn: koorts, algemene malaise, rillingen en spierpijn. Bij hevige, aanhoudende klachten en/of complicaties raadpleeg je best je huisarts.

Meer weten over griepvaccinatie en boosterprik? Surf naar www.laatjevaccineren.be of download de folder in bijlage.