Het Grimbergse gemeentebestuur ondersteunt medewerkers met taalcoachsessies

Via het aanbieden van taalcoachsessies bieden we jobspecifieke taalondersteuning op maat aan.

Via het project ‘Taalkracht Grimbergen’ ondersteunt het gemeentebestuur, in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, medewerkers om hun kennis van het Nederlands verder te verbeteren. 

Bij elke aanwerving bij het lokaal bestuur Grimbergen moet de kandidaat voldoen aan bepaalde taalvoorwaarden en een bepaald niveau van Nederlands beheersen. Maar een taal echt onder de knie krijgen, vereist inzet en oefening. Anderstalige medewerkers die aan de slag zijn bij het gemeentebestuur Grimbergen kunnen daarom ondersteuning krijgen om hun kennis van het Nederlands verder te verbeteren. Dit bevordert de werking op de werkvloer en de sociale contacten onder de collega’s. 

Via het aanbieden van taalcoachingsessies in groep bieden we jobspecifieke taalondersteuning op maat aan. Onze medewerkers zitten samen in kleine groepjes van ongeveer 3 personen en volgen een traject van 10 sessies van 1,5 uur.  De sessies starten op 15 oktober en vinden wekelijks plaats. In oktober starten 7 poetsmedewerkers met de taalcoaching en in januari start een volgende groep van 4 medewerkers op.

Na iedere sessie geeft de medewerker aan of de inhoud voldeed aan de verwachtingen. Indien nodig stuurt de taalcoach de sessies bij. De taalcoach begeleidt niet enkel de anderstalige medewerkers, maar ook de directe leidinggevenden. Samen moedigen ze de medewerkers aan om ook buiten het werk te blijven oefenen met Nederlands. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van opleidingen via centra voor basiseducatie of een centrum voor volwassenenonderwijs. 

I-Diverso en provincie Vlaams-Brabant als partners  

De gemeente Grimbergen ging voor dit project op zoek naar een partner en kwam uit bij I-Diverso.  

Als taalcoach willen we meehelpen aan het overwinnen van taalbarrières op de werkplek. We stimuleren de medewerkers om Nederlands te leren en te praten en helpen door bijvoorbeeld werkinstructies te vereenvoudigen of vaktechnisch jargon begrijpelijk te maken.

Voor het project werd een subsidie van 6.576,06 euro aangevraagd en verkregen bij de provincie Vlaams-Brabant.  Dit taalcoachingsproject benadrukt de inzet voor een inclusieve werkvloer. Door het aanbieden van op maat gemaakte taalondersteuning geven we anderstalige collega's de instrumenten om te groeien in hun vak. Zo versterken we niet alleen de communicatie, maar ook de teamgeest en de kwaliteit van de dienstverlening.

Ook interesse in Nederlands leren of oefenen? Hier kan je terecht: Nederlands oefenen - Gemeente Grimbergen

Gepubliceerd op dinsdag 15 okt 2024 om 15.35 u.