Waterstof en de kracht van burgerenergie

Tom Bosserez weet voor wie hij het doet: zijn eenjarige dochtertje Lia en de generaties na haar. Zij zijn de toekomst, maar wat voor een toekomst hebben zij als wij nu onze verantwoordelijkheid niet nemen?

Zonlicht + waterdamp = waterstof

In 2011 is het voor hem begonnen. Samen met zijn collega Jan Rongé maakte Tom een thesis rond waterstof uit zonlicht bij professor Johan Martens. Dat was toen in een klein labo met een inefficiënt systeem. Doorheen de jaren hebben ze de efficiëntie kunnen verbeteren - van complex en moeilijk op te schalen naar een pragmatische technologie die vermarktbaar is - zonder het concept te veranderen. Hun systeem is simpel en schaalbaar. Erkenning kwam er dit voorjaar met een nominatie voor de European Inventor Award, een hele eer!

Burgercoöperaties als investering

In 2016 kwam Tom in Humbeek wonen en meteen ging hij op zoek naar gemeentelijke initiatieven rond het klimaat. Hij belandde in een klankbordgroep en die zette hem op het pad van de energiecoöperaties. Met een groepje mensen uit de Noordrand startte hij een trainingstraject van een aantal sessies waarna uiteindelijk vijf personen, waaronder Tom, de burgercoöperatie Noordlicht hebben opgestart. Naast de vijf kernpersonen, werken ook nog vijf vrijwilligers mee. Tien mensen die rotsvast geloven in de kracht van de burger om de broodnodige energietransitie mee mogelijk te maken.

Tom in het infoblad

Voor de editie november-december 2022 hebben we Tom uitgebreid geïnterviewd. Heb je zijn verhaal gemist? Hier kan je het nalezen:

Lees coverartikel Tom Bosserez >